• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Представяне на Версайския дворец

От седалище на властта до Музей на историята на Франция

Версайският дворец, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 30 години, е един от най - красивите постижения на френското изкуство от 18-ти век. Мястото е започнало като ловна хижа на Луи XIII, преди синът му Луи XIV да го промени и разшири, премествайки кралския двор и държавните органи на Франция във Версай през 1682. Всеки от трите френските крале, които са живели там до Френската революция добавят подобрения, за да стане още по - красив.

Залата на огледалата, Големите апартаменти на краля, Музея на историята на Франция - Версайският дворец, седалище на властта до 1789 г., продължава да се развива и да добавя към блясъка си в продължение на векове.

Началото е просто една скромна ловна хижа, построена от Луи XIII. Но Луи XIV харесва мястото за изграждане на двореца, такъв, какъвто го познаваме днес - символ на кралския абсолютизъм и произведение на класическото френско изкуство.

В 1670 Луи XIV построява Големите апартаменти на Краля и Кралицата, чието най - емблематично постижение е Огледална зала, проектирани от Mансар, с която кралят впечатлява посетителите и демонстрира своята власт по време на приеми и тържества. Параклисът и Oперата са построени през следващия век при Луи XV, когато разширяването продължава. Версай сега има 63 154 м2, разделени на 2300 части.

Дворецът губи позициите си на официално седалище на властта през 1789 г., но придобива нова роля през 19 век като Музей на историята на Франция, който е създаден по нареждане на Луи - Филип, възлязъл на престола през 1830 година. Многото стаи на замъка са добре дошли за новите колекции, изобразяващи големи събития в историята на Франция и обогатявани до началото на ХХ век.