• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Историята на Perfumes du Château de Versailles

Парфюмите са достигнали възхитителни нива по света от векове, но нашата история започва през 16 век, когато Катерина Медичи напуска Италия и отива във Франция, за да стане съпруга на крал Хенри II.

При пристигането си във Франция, тя донася парфюми в кралския двор и те бързо се превръщат в модна мания, не само за мъжете и жените в Двора, но и в цяла Европа.
С мащабното влияние на Версай, използването на луксозни парфюми от елегантни флакони просто за удоволствие се превръща в задължителен начин на живот. Те стават средство да покажеш социален ранг и да се оформи около ползвателя истинско хало, като придават на потребителя усещане за собственото му кралско достойнство и възхитително успяват да правят това дори в наши дни.

През 17-ти век, крал Луи XIV, известен като "Doux Fleurant" ("Благоухаещият") ползва известния парфюмерист, майстор Марциал, за приготвянето на неговите парфюми. Той разработва "Вода от портокалови цветчета" с помощта на цветове, взети от портокаловите дървета растящи в градините на Версайския дворец.

Градините на Версай се превръщат в прекрасен природен театър, където разноцветни тълпи танцуват менуети и балети под ярката светлина на фойерверките и сред свежестта на ароматни фонтани.

По това време се счита, че парфюмите имат изключителни лечебни сили. Главният лекар на Луи XIV, Aнтоан Аквински, поръчва на г-н Блени, лекар на кралския брат да запише колекция от формули и ароматни композиции, озаглавена "Тайните за красота и здраве".

Едни след други, парфюмеристи и майстори на ръкавици (по това време парфюмите често се слагали върху ръкавиците) се сменяли в двора и записвали собствените си формули в архивите на двореца Версай. Въпреки щетите и разрушенията, причинени по времето и от Френската революция, повечето от ценните рецепти са успешно възстановени.