• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Изкуството да устоиш на Слънцето

Изкуството да устоиш на СлънцетоНамира се една, която да устои на Краля-Слънце: Франсоаз-Маргерит дьо Севинье, бъдеща графиня на Гринян (1648-1705), дъщеря на известната авторка на писма Мари дьо Руботен-Шантал. Обявена за „най красивото момиче на Франция” от братовчед си Роже дьо Буси-Работен, тя е муза на всички известни поети, които възпяват нейната красота. Но красавицата е много претенциозна и показва една обезоръжаваща студенина. ”Ако ще да умре най-верният й влюбен, тя няма да му хвърли и един поглед” пише Бенсерад.
През 1668 г. Кралят я ухажва, но тя остава твърда като камък. В една басня, „Влюбеният лъв” Ла Фонтен я кани да е по-мила с „лъва с висок произход”:

„Севинье, известна сте с това,

че сте се родила много красива,

но вашата индиферентност пречи

Можете ли да бъдете по-снизходителна

към невинните игри в една басня

и да погледнете, без да се плашите,

един лъв, който любовта е опитомила?”

Малко след това на 29 януари 1669 г. тя се омъжва за граф дьо Гринян, генерал-лейтенант при правителството на Прованс и за голямо разочарование на майка си, напуска Двора и отива в провинцията с мъжа си.

Последната кралска фаворитка е Мари-Анжелик дьо Скорай, дьо Русий, херцогиня дьо Фонтан, кръщелница на принцеса Палатин. Тя е тази, която слага край на царуването на Монтеспан. „Хубава като ангел, но глупава като кошница” и с „не повече интелигентност от малко коте” отбелязва закачливо принцесата, но наивницата се оказва амбициозна и алчна и демонстрира голям лукс: Кралят я обсипва с бижута и благоволения. През април 1680 тя получава титлата „херцогиня”и както при другите фаворитки „тази компенсация значи, че на услугите й е сложен край” отбелязва Прими Висконти. 1681-ва година тя ражда едно дете, което умира скоро след това; „наранена по време на работа” иронизира Мадам дьо Севинье...