• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

МЕТРЕСИ В СЯНКА

МЕТРЕСИ В СЯНКА

„Кралят беше галантен, но често развратен; за него всичко беше добро, щом се касаеше за жени; селянки, градинарки, камериерки, дами от висшето общество - стигаше те да направят някакъв намек, че са влюбени в него”.

Ако вярваме на принцеса Палатин (Елизабет Шарлот, съпруга на по-малкия брат на Луи, Филип), с наближаване на 40-те сладострастността на Краля нямала граници и апетитът му бил ненаситен. Неговият престиж сред жените е необятен; според Волтер „всички жени въздишат по него”. Той никога не напуска леглото на Кралицата, „въпреки че не се държи като темпераментен испанец, както би желала тя”, отбелязва дяволито Палатин, неговите забежки не се броят.

Връзките му никога не са продължителни - любовници „за един ден или един час”. Това са: през 1665 – Катерин Шарлот дьо Грамон, принцеса на Монако, управителка на къщата на Кралицата, „сладка като шербет, но ненаситна за удоволствия” според Мадам дьо Савинье;

През 1669 г. Негова любима е Ан дьо Роан – Шабо, принцеса дьо Субиз, която в присъствието на Краля се погрижва той да обърне внимание на нейния парфюм, специално изработен за нея от любимия парфюмиер на Луи и слагаща си обици с изумруди всеки път, когато мъжът й отива в Париж.

След това, през 1676 г. Мари-Изабел дьо Лудр, красива, руса, наричана „Красавицата от Лудр”,придворна дама в началото на Хенриет - Ан Английска, а после и на Кралицата и принцеса Палатин.

Между 1678 и 1681 „незначителните любовници” се редят: Лиди дьо Рошфор-Теобон, Мари-Шарлот дьо Кастелно, херцогиня дьо Грамон, Мадмоазел дьо Гранси, Мадмоазел дьо Рувроа, принцеса Мари-Ан дьо Вуртемберг, Шарлот-Елеонор дьо ла Мот-Худанкор, херцогиня дьо Вентадор, херцогиня дьо Невер, херцогиня дьо Рокелор...

Следва продължение.

Източник изображения: Wikipedia