• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

ЕДНА ТРИУМФИРАЩА КРАСАВИЦА Част II

ЕДНА ТРИУМФИРАЩА КРАСАВИЦА Част II

Тя е много ловка, когато иска да получи нещо от Краля, преструвайки се прекрасно на незаинтересована, независимо дали се касае за нея или за близките й - както в случая, когато брат й, херцог дьо Вивон получава жезъла на Марешал. Атанаис, която Мадам дьо Савинье нарича „Куанто” (колко на италиански) се впуска в безкрайни разходи, дълговете й на карти растат, а тоалетите й са най-скъпите в Двора. Така описва Мадам дьо Савинье една рокля, създадена от Маркиз дьо Лангле: „Рокля от злато върху злато, бродирана със злато, отдолу златна лента, бродирана или смесена с някакви златни нещица, което прави тъканта божествена и която не може да си представите: сякаш феи тайно са изработили това произведение”.

Montespan.jpg_gold_large

Съпругът й, Маркиз дьо Монтеспан става посмешището на придворните и страда от любовта на Краля и жена си. Той вдига голяма врява около съпружеското си нещастие и анекдотите се множат невероятно. Според Волтер, Маркиз дьо Монтеспан се появява в двореца Сен Жермен, целият в черно, в екипаж, теглен от черни жребци, тапициран в траурен креп, за да вземе отпуск от Краля. „Защо сте в траур?„ го пита Луи XIV. „Заради съпругата ми, Господарю, заради моята съпруга”. След като се връща в Париж, той вдига голям шум и съобщава на всички, че жена му е умряла. На Луи XIV това му идва в повече.

200px-Louis_Henri_de_Pardaillan_de_Gondrin_by_Nicolas_de_Largilliere_large

На 20 септември 1668 г. той го затваря за няколко дни във Форт-л-Евек, преди да му нареди да отиде в имението си и да му забрани да излиза от там без негово разрешение. Пристигайки в своя замък в Бонефон, маркизът кара децата и слугите си да носят траур, съобщава на родители и приятели за смъртта на съпругата си и ги кани на погребение. В погребалния кортеж той следва фалшив ковчег, сложен върху ландо с орнаментирани големи еленови рога... Достигайки предния двор на параклиса той произнася следните думи: „Отворете големите порти с големите крила, понеже рогата ми са толкова големи, че не могат да минат през малките!”

Любовните авантюри на Луи XIV не касаят само придворните, те касаят Държавата: трябва на всяка цена да се прекрати скандала за „двойната изневяра” и да се изтръгне от Краля обещание за скъсване с Монтеспан. Във Версай една малка група от придворни работи ден и нощ за това. В нея влизат Пер дьо Ла Шез, изповедника на Луи XIV Босюе, Мадам дьо Ментенон и пер Бурдалу. Последният не се поколебава да се обърне директно към Краля по време на Великденските празници в Сен Жермен: „Колко разговори, Господарю, водещи до нищо! Няма ли да бъде съблазън за грешниците, които са обезкуражени и изпаднали в отчаяние, които си казват: ето един човек, който тъне в същия разврат като нас, но се причестяваи представя пред Бога!”. През април 1675 г. Кралят се съгласява, но през април 1676 г. той отново се поддава на греха. На Петдесетница Босюе подновява своите препоръки от ясно по-ясно: „Аз не Ви моля, Господарю, да угасите в миг един така силен пламък, не Ви моля за невъзможното; но, Господарю, гасете го малко по малко и престанете да го поддържате...”

Към 40-тата година красотата на Мадам дьо Монтеспан повяхва. През 1678 г. при една нова бременност „нейното наднормено тегло беше такова”, разказва Прими Висконти, „че един ден, когато тя слизаше от каретата видях единия й крак, който беше дебел почти колкото мен”.

Marquise_de_Montespan_and_children_large


Мадам дьо Монтеспан има седем деца от краля, но само четири стигат зряла възраст:

Луи Огюст дьо Бурбон, херцог дьо Мен (1670-1736)

Луиз-Франсоаз дьо Бурбон, Мадмоазел дьо Нант (1673-1743)

Франсоаз-Мари дьо Бурбон, втора Мадмоазел дьо Блоа (1677-1749)

Луи-Александър дьо Бурбон, граф дьо Тулуз (1678-1737)

Луи XIV жадува за повече спокойствие и са му досадни бурните скандали на метресата му. Тя го кори, че „не я обича повече” и че се оттегчава, когато те са сами. Кралят прекратява всякакви плътски връзки с нея. През януари 1685г. Атенаис е принудена да напусне апартаментите си и да се настани в партера в един апартамент на Баните. През 1691 г. в състояние на ярост тя прави грешката да обяви, че напуска Двора „завинаги”. Луи XIV се хваща за думата й и дава апартамента на своя син херцог дьо Мен. На 15 март Мадам дьо Монтеспан напуска Двора завинаги и се оттегля в манастира на момичетата на св.Йосиф в Париж.

Източник снимки: Pinterest, wikipedia.org