• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Удоволствията на Омагьосания остров

Удоволствията на Омагьосания остров


Продължение на Любовница за параван, част III - Аферата с испанското писмо

През 1664 г. Кралят организира тайно знак на почит към младата си метреса Луиз дьо ла Валиер - празници наречени  „Удоволствията на Омагьосания остров”. Официално те се дават от Кралицата – майка и съпругата на Луи, но за придворните тези празници отбелязват позицията на Луиз в Двора  като официална любовница.Тя не живее в двореца, тъй като службата й е приключила през 1663 г. и тя е само поканена. За случая са поканени и други 600 души, но няма къде да бъдат настанени във Версай, който още се строи.

Това предизвиква гнева на придворните, както свидетелства Мадам дьо Савинье: „Придворните са ядосани за това, че Кралят не се е погрижил за тях”. Поканените пристигат на 5 май, празниците траят шест дни - от 7 до 13 май. Молиер представя „Принцесата на Елида”, „Тартюф”, „Мизантроп” и  „Брак по неволя”.

Кралят  организира посещение в менажерията на Версай, а също така и голяма лотария. Билетите са разпределени предварително и Кралицата печели най-голямото бижу на стойност 500 пистола. Разбира се госпожица дьо Ла Валиер печели скромно бижу, ако се сравнява с това на Кралицата, но тя получава едно признание от Молиер в „Принцесата на Елида”.

През тези „шест години на кралско благоволение” Луиз е фаворитка без власт, която не поисква никога нищо нито за себе си, нито за семейството си. Тя отказва често бижута, защото те са знак за ролята й на кралска любовница. За Мадам дьо Савинье тя е „една малка виолетка, която се крие в тревата и се срамува да бъде любовница, да бъде майка, да бъде херцогиня”.

Луиз е силно влюбена в Краля и постоянно се страхува да не го загуби. Ана Австрийска умира на 22 януари 1666 г. и това е моментът, след който Луи афишира връзката си с Луиз.

Следва продължение...

Източник изображения: Wikipedia, Pinterest