• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Любовница за параван, част III - Аферата с испанското писмо

Любовница за параван, част III - Аферата с испанското писмо


Продължение от част II

Херцогиня Хенриет Английска д’Орлеан е изоставяна от Краля заради нежната Луис дьо ла Валиер и стараейки се да раздели Луи и Луиз, Хариет търси нови по-невзрачни любовници на Краля с помощта, на които да забрави своята любов към Луиз.

Тя дори се свързва с Олимп Манчини, първата любов на Луи XIV, станала след женитбата си  графиня дьо Суасон (по-рано двете са врагове) и търси начин да отстрани Луиз. Подпомогнати от своите любовници маркиз дьо Вард  и граф дьо Гиш, графиня дьо Суасон и Мадам заформят един заговор, наречен „Аферата с испанското  писмо”, с който целят да разделят Луиз и Луи XIV  през 1663г.

Заговорът се състои в следното: да се изпрати фалшиво писмо на Мари-Терез от името на испанския крал Филип IV, с което да я окуражат да изхвърли любовницата от замъка. Писмото е написано от дьо Вард, после преведено на испански от дьо Гиш и е пъхнато под друго в пакет, идващ от Испания. Писмото попада в ръцете на Мари Молина, първата придворна дама. Забелязвайки, че пакетът идва от Испания, тя се осъмнява дали писмото не е с лоши новини, тъй като крал Филип IV е в критично състояние и го отваря. След като го прочита, тя го показва на Кралицата-майка, а след това и на Краля.

Кралят изпада в ярост, знаейки кой иска да предупреди Кралицата за връзката му с Луиз и която той иска да остане в тайна. Заради липса на доказателства виновните не са наказани. Въпреки това графиня дьо Суасон успява да каже на Кралицата за неверността на нейния съпруг през юли 1663г.

Според Мадам дьо Мотевил „Кралицата не се усъмнила, когато я предупредили за тайната; още преди това тя имала подозрения и често се оплаквала и плачела горчиво на майка си (Ана Австрийска), че Кралят не я обича вече”. Въпреки недоволството си, Луи XIV е облекчен от разкритието, защо вече няма нужда да се крие от съпругата си. Това не е нито първият, нито последният опит да се направи нещо лошо на Луиз дьо Ла Валиер.

През 1661 г., скоро след като става любовница на Краля, тя се запознава с известния началник на финансите Никола Фуке. Той е пословичен женкар, но не планира да я направи своя любовница. Иска само да получи възможността да получава сведения за Краля от нея. За тази цел изпраща  Мадам дьо Плеси-Белие, за да я убеди, че няма да й липсва нищо, ако го избере за покровител. Като начало Мадам дьо Плеси-Белие й предлага 20 000 пистола. Луиз й отказва с думите: Мадам, дори 200 000 ливри не са способни да ме накарат да направя грешна стъпка”.

Мадам дьо Плеси-Белие предупреждава Фуке : „Страхувам се, че тя ще каже на Краля и ще има предимство. Не мислите ли, че трябва да я изпреварите и да кажете, че тя ви е поискала пари и вие сте й отказали. Това ще направи подозрителни всякакви нейни оплаквания”. Но изглежда, че Фуке не е имал време да го направи, защото Луиз веднага казва на любовника си - крал. Така след  пищния празник на дьо Вьо-льо –Виконт, на 17 август Фуке подписва собствената си немилост.

През април 1664 г. в замъка дьо Брион, където тя живее от 1663 г., Луиз е събудена от лая на малкото й кученце. Тя чува шум до прозореца, после един глас до леглото й казва „Спите ли?”. Ужасена, Луиз изтичва и се скрива в гардероба. Според едно писмо на маркиз д’Ангиен до кралицата на Полша „намират следи от стъпала върху перваза на прозореца, стената е издраскана, като че ли са опитвали да закачат куки, за да поставят въжена стълба и намират една дървена стълба, опряна на друга стена, която да помогне да се слезе от прозореца”

Кралят обещава голяма награда за този, който му предаде виновния или виновните, но никога не се разбира, кой е влязал при любовницата му тази нощ. В съда обвинението е, че някой е искал да убие Луиз дьо Ла Валиер от ревност. Като предпазна мярка Кралят засилва охраната и дори назначава човек, който да опитва храната, от страх да не я отровят. По това време той обича силно своята фаворитка, стигайки до егоизъм. Луи се надява, че сърцето й никога не е принадлежало на друг преди него. Той стига дори до там, че я упреква за дребната любовна интрига с граф дьо Бражелон (който я ухажва преди да стане кралска любовница). Въпреки че Луи е неверен на  своята фаворитка, той винаги с радост се връща при нея.

През шестгодишната им любовна връзка Луиз ражда пет деца на краля:
Чарлз (1663-1665)
Филип (1665-1666)
Луи (1665-1666)
Мари-Ан Госпожица дьо Блоа (1666-1739)
Луи-Александър,граф дьо Вермандоа (1667-1683)

Следва продължение...

Източник изображения: Wikipedia, Pinterest