• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Мадам Дьо Ла Валиер - Любовница за параван, част II

Мадам Дьо Ла Валиер - Любовница за параван, част IIПродължение от част I

Луиз дьо Ла Валиер става любовница на Краля през 1661 г. и това предизвиква яростта на Хенриет  Английска, която иска да си запази мястото в сърцето на Луи. А  Луиз изглежда се срамува да бъде любовница на Краля и предпочита той да е обикновен човек, а не крал. Тя го обича с чиста и безкористна обич за разлика от следващите любовници, които се настаняват в леглото на Краля.

В началото връзката на Луиз и Луи XIV е държана в тайна и верни хора им служат за посредници, когато си пишат. Но за придворните скоро всичко става известно и новината хвърля в ярост Кралицата-майка Ана Австрийска (която не одобрява тази връзка), Кралицата на Франция Мари-Терез Австрийска (която не понася всички любовници на съпруга си) и религиозните хора като Босюе, които не толерират изневярата.

През декември 1663 г. Луиз ражда тайно първото им дете, момче, в замъка дьо Брион, който Кралят е купил за своята фаворитка. Детето е наречено Чарлз и е поверено на Мадам Колбер, съпруга на министъра на финансите на Луи XIV, на когото е поверена тайната на господаря му. Следват още две деца, но те умират много малки.

За да запазят връзката си в тайна на Луиз и Луи XIV се налага да се срещат в места, които никой не знае (освен доверените лица), напр. Гроба на Тетис. Малко след раждането на първото й дете Луиз напуска службата си при Хенриет Английска, херцогиня д’Орлеан и се настанява в замъка дьо Брион, който Кралят  е купил за нея.

Февруари 1662 г. една от придворните дами на Мадам, Ан-Констанс дьо Монтале, разказва на  Луиз, че Мадам има връзка с херцог дьо Гиш. Госпожица дьо Ла Валиер обещава да не казва на Краля. За разлика от другите придворни, Луиз не знае да лъже и когато Луи XIV поисква да знае за какво се касае, тя отговаря, че не може да му каже, защото е обещала. Ядосан, той я напуска силно недоволен.

Притиснена и отчаяна Луиз напуска Двора и забягва в манастира на кармелитките в Шайо. Кралят трябва да приеме този ден Дон Кристобал дьо Гавириа, посланник на испанския крал Филип IV, дошъл да поздрави Луи XIV  за раждането на Дофина. Кралят е предупреден за бягството на Луиз и след като изпраща посланника Луи XIV хуква към манастира дьо Шайо, за да прибере любовницата си. Това действие е много лошо прието от Ана Австрийска: заради фаворитката си той пренебрегва и изпраща много бързо посланника, дошъл  специално да го поздрави.

Това бягство на Луиз показва до каква степен е склонна да се отдава на настроенията си, да действа без да размисли, когато реши, че любовта й е в опасност. Херцогиня Хенриет Английска д’Орлеан е озлобена, че е изоставена заради една проста придворна дама и търси начин да унищожи влиянието на фаворитката, пробутвайки на Луи XIV незначителни любовници от рода на: Ан Люси  дьо Ла Мот-Худанкор, бъдеща маркиза дьо Ла Вьовий или Катрин-Шарлот дьо Грамон, принцеса на Монако и още други.

Следва продължение...
Източник изображения: Wikipedia, Pinterest