• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Мадам Дьо Ла Валиер - Любовница за параван, част I

Мадам Дьо Ла Валиер - Любовница за параван, част I


Фрасоаз Луиз дьо ла Бом Льо Блан, родена на 6 август 1644г. в имението дьо Ла Валиер в Тур. Тя е дъщеря на Лоран дьо ла Бом Льо Блан (1611-1651), господар на дьо Ла Валиер и Фрасоаз льо Прожо (1615-1686), богата вдовица на Пиер-Бернар дьо Безе, съветник в парламента в Париж. Тя има по-голям брат Чарлз (1642-1676). Наричана е с второто си име: Луиз.

1651 г. баща й умира, а тя и брат й са разочаровани от майка си, чиято единствена грижа е да си намери нов супруг, който да я издържа. Майка и дъщеря не са истински близки никога, дори когато Луиз става любовница на Луи XIV.

Майката на Луиз се жени трети път за Жак дьо Куртавел маркиз  дьо Сен-Реми. Той е управител на имението на Гастон д’Орлеан, брат на покойния крал Луи XIII в Блоа. От този трети брак майката на Луиз има още една дъщеря Катрин (1656-1679). Женитбата на майка й позволява на Луиз да влезе в домакинството на Орлеанския херцог и да стане компаньонка на дъщерите му. Гастон д’Орлеан има три дъщери от втория си брак с Маргерит дьо Лорен: Маргерит-Луиз, Елизабет-Маргерит и  Фрасоаз-Мадлен. Най-голямата е почти на една възраст с Луиз и те стават бързо най-близки приятелки.

При навършване на 17 години Луиз дьо Ла Валиер влиза в Двора като придворна дама на Хенриет-Ан Английска (1644-1670), дъщеря на Чарлз I и съпруга на Господина (брат на крал), станал Орлеански херцог след смъртта на своя чичо Гастон д’Орлеан дьо Бурбон. Луи XIV и Хенриет Английска, наричана Мадам, са любовници, което се смята за инцест, защото с женитбата си за Господина тя става сестра на Луи. Това е непоносимо за Двора и те бързо трябва да намерят прикритие чрез друга жена, която Кралят да ухажва и за тази цел е избрана Луиз дьо Ла Валиер.

Тя среща Луи XIV една година по-рано в Блоа и оттогава е влюбена в него. Ето защо с голямо удоволствие приема да служи за параван на Краля и Мадам.

Мадам избира Луиз да служи за прикритие, защото тя е много скромна и скучна. Тя е доста слаба и няма закръглености, които са се харесвали тогава. В допълнение, тя накуцва леко в резултат от падане с кон в детска възраст. Учудващо, защото Абат дьо Шоази казва, че „Луиз имаше повече грация, отколкото красота”. Според  един хроникьор  от XVII век: „Тя има хубава фигура, благородство и нещо привлекателно в походката си; очите й са така замечтани, че я правят невероятно чаровна за всяко  нежно  сърце; косите й са най-красивите и гъсти коси на света. Тя има нежна душа, добър вкус, обича книгите и е справедлива. Тя е гражданка, услужлива, либерална и всичко, което прави е великолепно. Настроението й не се променя непрекъснато, притежава маниери и държание, които  предизвикват възхищение и приятелски чувства.”

Голямата госпожица (Ан-Мари Орлеанска), която не я обича много, признава: ”погледът й имаше една неописуема нежност, тя беше мила и нейната красота среща одобрение, заради бялата й кожа, бляскавия й тен, сини очи и хубава сребриста коса”. Чистотата, невинността - което кара някои да я смятат за наивна и глупава и искренността й не могат да оставят Краля индиферентен и не е нужно много време, за да падне в собствения си капан и да се поддаде на чара на хубавата Луиз 
Следва продължение….
Източник изображения: Wikipedia, Pinterest