• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Завръщането на една маркиза и бягството на една метреса

Завръщането на една маркиза и бягството на една метреса


Продължение на Удоволствията на Омагьосания остров

През есента на 1666 г. в Двора се завръща прекрасната Атенаис дьо Мортмар, станала Маркиза дьо Монтеспан по силата на своята женитба. Луиз дьо Ла Валиер, която не умее да разсейва Краля, разбира че той все по-често посещава апартаментите й, за да се забавлява.

Луи XIV е очарован от красотата и интелекта на маркизата и я посещава по-често, отколкото любовницата си.

Това се случва след военните операции във Фландрия, през м.май 1667 г. По същото време Кралят дава титлата херцогиня дьо ла Валиер и дьо Вожур на Луиз и признава за законна дъщеря й Госпожица дьо Блоа. Целият Двор разбира, че това е подарък за раздяла. Независимо от това Кралят, който още има чувства към Луиз, я държи близо до себе си, за да бъде параван на двойната изневяра, която върши с Мадам  дьо Монтеспан (която е омъжена).

Луиз, винаги влюбена в Луи XIV не се отказва и остава в Двора, надявайки се нещата да се обърнат и отново да са заедно. Две години по-късно, през 1669 г. последният й син Луи-Александър е  озаконен и получава титлата граф дьо Вермандоа. Баща му го произвежда и Адмирал на Франция. Това е периодът на „трите кралици” на Франция: Мари-Терез Австрийска - съпругата на Краля, Луиз дьо Ла Валиер и Атенаис дьо Монтеспан – фаворитките на Краля, който стига до там, че понякога ги вози и трите със себе си в един и същ екипаж.

Атенаис дьо Монтеспан се отнася много лошо с Луиз, дори я използва като камериерка. Това идва в повече на Луиз и тя поисква да бъде третирана наравно с Атенаис.

През 1670 г. Луиз отново е бременна, заболява тежко и едва не умира. Всички смятат, че си отива, но тя оздравява и след този случай започва още по-силно да вярва в Бог. Луиз е убедена, че е грешница, защото е любовница на женен мъж и заслужава наказание. Тя написва трогателните  „Размисли върху милостта на Господ”, носи плъстена материя и железа под красивите си тоалети, гладува и спи на твърдо.

На 11 април 1671 г. Луиз отново бяга в женския манастир на кармелитките близо до Шаийо, но този път не Кралят идва да я търси, както преди 10 години, а Колбер, който е натоварен да я върне. Луиз разбира, че страстта на Краля към нея не съществува. Връща се в Двора и живее като човек, който си носи кръста. Дори успехът на дъщеря й при първите официални появявания в Двора през януари 1674 г. не я изважда от състоянието й на изолация.

Луиз се колебае още; заради срамежливостта си, тя не се осмява да направи последната крачка и да обяви решението си на бившия си любовник. Също така се колебае и за мястото, където да се оттегли. Манастирът в Шаийо й се вижда много светски. Колкото до манастира на капуцините, той я привлича в един момент, защото е доста аскетичен. Но там пък погребват бившия любовник на Мадам, граф  дьо Гиш. Накрая се спира на манастира на кармелитките във Фобург Сен Жак в Париж.

Леля й Юдит е приора там под името майка Агнес и чрез нея е одобрена. След това Луиз решава да направи публични извинения на Кралицата. На марешалката на Ла Мот тя казва: „Тъй като греховете ми бяха публични, то и извиненията трябва да са такива”. Луиз се покланя на Кралицата, която изпълнена с милост я вдига, прегръща я и й казва, че й прощава.

Следва продължение...
Източник изображения: Wikipedia, Pinterest