• BGN
Телефон за контакти: +359 899 840 122
Вземете безплатен ваучер за 10лв. отстъпка при пазаруване! Грабни ваучера

Блог

Разкаянието на една метреса

11/07/2016

Разкаянието на една метреса

На 19 април 1674 г. Франсоаз Луиз дьо Ла Валиер влиза в Кармел, тя няма още 30 години, но е състарена. Тя е облечена в най-хубавата си церемониална рокля и влизайки в килията, още същата вечер си отрязва косите.

Завръщането на една маркиза и бягството на една метреса

27/06/2016

Завръщането на една маркиза и бягството на една метресаПрез есента на 1666 г. в Двора се завръща прекрасната Атенаис дьо Мортмар, станала Маркиза дьо Монтеспан по силата на своята женитба. Луиз дьо Ла Валиер, която не умее да разсейва Краля, разбира че той все по-често посещава апартаментите й, за да се забавлява.

Удоволствията на Омагьосания остров

23/06/2016

Удоволствията на Омагьосания остров

През 1664 г. Кралят организира тайно знак на почит към младата си метреса Луиз дьо ла Валиер - празници наречени  „Удоволствията на Омагьосания остров”. Официално те се дават от Кралицата – майка и съпругата на Луи, но за придворните тези празници отбелязват позицията на Луиз в Двора  като официална любовница.Тя не живее в двореца, тъй като службата й е приключила през 1663 г. и тя е само поканена. За случая са поканени и други 600 души, но няма къде да бъдат настанени във Версай, който още се строи.

Любовница за параван, част III - Аферата с испанското писмо

23/06/2016

Любовница за параван, част III  - Аферата с испанското писмо

Херцогиня Хенриет Английска д’Орлеан е изоставяна от Краля заради нежната Луис дьо ла Валиер и стараейки се да раздели Луи и Луиз, Хариет търси нови по-невзрачни любовници на Краля с помощта, на които да забрави своята любов към Луиз.

Мадам Дьо Ла Валиер - Любовница за параван, част II

21/06/2016

Мадам Дьо Ла Валиер  - Любовница за параван, част II

Луиз дьо Ла Валиер става любовница на Краля през 1661 г. и това предизвиква яростта на Хенриет  Английска, която иска да си запази мястото в сърцето на Луи. А  Луиз изглежда се срамува да бъде любовница на Краля и предпочита той да е обикновен човек, а не крал. Тя го обича с чиста и безкористна обич за разлика от следващите любовници, които се настаняват в леглото на Краля.

Мадам Дьо Ла Валиер - Любовница за параван, част I

21/06/2016

Мадам Дьо Ла Валиер  - Любовница за параван, част I

Фрасоаз Луиз дьо ла Бом Льо Блан, родена на 6 август 1644г. в имението дьо Ла Валиер в Тур. Тя е дъщеря на Лоран дьо ла Бом Льо Блан (1611-1651), господар на дьо Ла Валиер и Фрасоаз льо Прожо (1615-1686), богата вдовица на Пиер-Бернар дьо Безе, съветник в парламента в Париж. Тя има по-голям брат Чарлз (1642-1676). Наричана е с второто си име: Луиз.

Изкуството да устоиш на Слънцето

04/04/2016

Изкуството да устоиш на Слънцето

Намира се една, която да устои на Краля-Слънце: Франсоаз-Маргерит дьо Севинье, бъдеща графиня на Гринян (1648-1705), дъщеря на известната авторка на писма Мари дьо Руботен-Шантал. Обявена за „най красивото момиче на Франция” от братовчед си Роже дьо Буси-Работен, тя е муза на всички известни поети, които възпяват нейната красота. Но красавицата е много претенциозна и показва една обезоръжаваща студенина. ”Ако ще да умре най-верният й влюбен, тя няма да му хвърли и един поглед” пише Бенсерад.

Кралицата на сенките

04/04/2016

Кралицата на сенките

Една проста госпожица, бедна, вдовица на един сатирик, незначителен поет, прислужваща на метресата на Краля, става довереница, любовница и както се говори съпруга на един велик монарх, намиращ се в разгара на мъжката си сила и на върха на славата”.

МЕТРЕСИ В СЯНКА

22/03/2016

МЕТРЕСИ В СЯНКА

„Кралят беше галантен, но често развратен; за него всичко беше добро, щом се касаеше за жени; селянки, градинарки, камериерки, дами от висшето общество - стигаше те да направят някакъв намек, че са влюбени в него”.

Ако вярваме на принцеса Палатин (Елизабет Шарлот, съпруга на по-малкия брат на Луи, Филип), с наближаване на 40-те сладострастността на Краля нямала граници и апетитът му бил ненаситен. Неговият престиж сред жените е необятен; според Волтер „всички жени въздишат по него”. Той никога не напуска леглото на Кралицата, „въпреки че не се държи като темпераментен испанец, както би желала тя”, отбелязва дяволито Палатин, неговите забежки не се броят.

ЕДНА ТРИУМФИРАЩА КРАСАВИЦА Част II

27/01/2016

ЕДНА ТРИУМФИРАЩА КРАСАВИЦА Част II

Тя е много ловка, когато иска да получи нещо от Краля, преструвайки се прекрасно на незаинтересована, независимо дали се касае за нея или за близките й - както в случая, когато брат й, херцог дьо Вивон получава жезъла на Марешал. Атанаис, която Мадам дьо Савинье нарича „Куанто” (колко на италиански) се впуска в безкрайни разходи, дълговете й на карти растат, а тоалетите й са най-скъпите в Двора. Така описва Мадам дьо Савинье една рокля, създадена от Маркиз дьо Лангле: „Рокля от злато върху злато, бродирана със злато, отдолу златна лента, бродирана или смесена с някакви златни нещица, което прави тъканта божествена и която не може да си представите: сякаш феи тайно са изработили това произведение”.